Svjetski dan borbe protiv malignih neoplazmi

Maligne neoplazme (poslije kardiovaskularnih bolesti) zauzimaju drugo mjesto po učestalosti obolijevanja i umiranja stanovništva u svijetu i predstavljaju rastući javnozdravstveni problem, na šta ukazuju i procjene Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka za 2022. godinu, kada se procjenjuje da je oko 10 miliona osoba preminulo od svih lokalizacija malignih neoplazmi , a 19,9 miliona osoba oboljelo od nekog oblika raka. 

Najzastupljeniji oblici malignih neoplazmi u pogledu smrtnosti su rak pluća, kolorektalni karcinom i rak jetre.

Ukoliko se ne preduzmu adekvatne akcije, očekuje se da će opterećenje ovom bolešću dostići 26 miliona novih dijagnoza i 17 miliona smrtnih ishoda do 2030. godine.

Rastući trend obolijevanja od malignih neoplazmi povezan je sa produženjem očekivanog trajanja života i ukupnim porastom stanovništva, uz prisustvo poznatih faktora rizika (konzumiranje duvanskih proizvoda, neadekvatna ishrana, visok indeks tjelesne mase, infekcije, konzumiranje alkoholnih pića, fizička neaktivnost, zagađenost vazduha i dr.).

U Crnoj Gori se sprovode nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji će u narednom periodu značajno smanjiti obolijevanje i umiranje od navednih lokalizacija malignih neoplazmi.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to Top